Is mediation bij een arbeidsconflict verplicht?
23-1-2025
Stel je eens voor: je werknemer meldt zich ziek.
Misschien niet zozeer vanwege een medische oorzaak, maar vanwege een verstoring van de arbeidsrelatie.
Ik kan je vertellen uit ruim 9 jaar ervaring: in de meeste gevallen in dit soort zaken waar ik als advocaat bij betrokken word, is die verstoring de oorzaak van de ziekmelding.
En dan begint de "rituele dans"
Wanneer een werknemer zich daardoor ziekmeldt, dan kan en mag je daar als HR of directie namelijk niet veel van vinden, ook al spreekt je onderbuikgevoel.
Of er sprake is van arbeidsongeschiktheid kan alleen maar door een bedrijfsarts worden beoordeeld. 🩺
Wanneer de bedrijfsarts een verstoring van de arbeidsrelatie signaleert, zal hij/zij aangeven dat er gewerkt moet worden aan herstel van de arbeidsverhoudingen. Meestal geeft de bedrijfsarts het advies om dat via mediation te doen.
Is het inzetten van mediation bij een verstoring dan verplicht?
Nee.
Een werkgever kan natuurlijk ook op een andere manier proberen om tot herstel van die verstoorde arbeidsrelatie te komen. Bijvoorbeeld door eerst zelf met de werknemer in gesprek te gaan. Natuurlijk is het dan nog steeds handig om bij dat soort gesprekken een (onafhankelijke) derde in te zetten.
Waarom wordt er dan toch vaak gekozen voor mediation?
Een voordeel van mediation is dat er een strikte geheimhouding geldt.
Doordat alles wat tijdens mediation ter sprake komt niet naar buiten mag worden gebracht door werkgever of werknemer, zal een werknemer zich eerder open durven te stellen en durven toe te geven dat hij/zij eigenlijk niet meer wil terugkeren op de werkvloer en liever zijn/haar carrière ergens anders voortzet.
Zul je dus toch zien dat dat onderbuikgevoel klopte. Alleen is het nu geverifieerd en kom je er samen uit door afspraken te maken over een beëindiging van het dienstverband.